Új sorozat: Milyen hatással vannak ránk a színek?

Új sorozatunkban végigvesszük a színek jelentését, és hangulatunkra, lelkünkre gyakorolt hatásukat. Bevezető posztunkban kicsit jobban ráhangolódunk a témára, és bemutatunk pár érdekességet a színek varázslatos világából.

Halljam a kedvenc színed, megmondom kivagy

Mindannyian jobban kedvelünk bizonyos színeket, és ezek nagyon sokat elárulnak rólunk, mind testi, mind pszichológiai értelemben. Egy svájci pszichológus, bizonyos Max Lüscher egy olyan személyiségtesztet dolgozott ki, amelyből pusztán színpreferenciát alkalmazva meghatározhatunk egyes személyiségtípusokat. Ebben a tesztben az alanyok sorba állítják a színeket aszerint, hogy mennyire szeretik őket. Aki a vöröset választja, az általában határozott, illetve agresszív, erős akaratú és magabiztos. Ezt nevezik “vörös személyiségtípus”-nak. Aki a kéket választjó “kék személyiségtípusok”, hajlamosabb a félénkségre és a tartózkodásra.
A teszt helytállóságát sok tudós a mai napig kétségbe vonja, és többek közt azt is kifogásolják, hogy Lüscher olyan színeket is betett a tesztbe, amelyek nem részei a spektrumnak. Sőt, ha valaki “vörös személyiség” révén pl. magas vérnyomásban szenved, illetve lobbanékony természetű, hajlamosabb rá, hogy a spektrum ellenkező végéről válasszon színt (mondjuk a kéket), hogy ezzel is ellensúlyozza személyiségét. Ennek ellenére hogyan lehetünk biztosak benne, hogy a megfelelő színt választottuk? Hallgassuk az ösztöneinkre: az zsigerből választott színekről érezzük, hogy szükségünk van rájuk.
Mindennapi színválasztásunk is nagyon személyes jellegű: ruháinkkal, otthonunk színeivel, sőt, még a kocsink és biciklink színével is önmagunkat jellemezzük. Amikor megváltoztatjuk hajszínünket, szobánk, környezetünk színét, mindig akkor történik, amikor valami megváltozik bennünk… vagy amikor változásra vágyunk. Ez sokat elárul pillanatnyi lelki állapotunkról. Éppen ezért fontos, hogy olyan színekkel vegyük körbe magunkat, olyanokat viseljünk, amelyeket kedvelünk, mert ezek pozitív hatást váltanak ki belőlünk.
Egy színhez egy szép emlék is párosulhat. Ha például valaki vidéken nőtt fel, majd a nagyvárosba költözik, sokszor vágyakozhat a zöld szín után. Ilyenkor – ha lehetősége van rá – vesz egy nagy sétát a mezőn, amellyel felfrissülhet szellemileg, lelkileg, sőt, még testileg is. Ha azonban nincs rá lehetőség, akkor érdemes lakását díszítenie olyan tárgyakkal, amelyekkel elérhető a zöld szín dominanciája.

Asztrológia és a színek

Azt mindenki tudja, hogy a tizenkét állatövi jegyet négy nagy csoportba osztjuk: tűz, víz, föld, levegő. Piros, kék, zöld, világoskék. Az azonban kevésbé ismert, hogy e jegyek uralkodó bolygóját milyen színnel jelölik és milyen hangulatot, érzést, személyiséget párosítanak hozzá.

Nap: a férfias, azaz aktív energiát hordozó Nap aranysárga színű. Energiája forró, vad és veszélyes, ha az ember túl sok ideig teszi ki magát neki.
Hold: a Nappal ellentétben a Hold a női, befogadó energia hordozója. Ezüstös fehér fényében elmenekülhetünk a hétköznapi világ elől, és egy másik fajta valóságot ismerhetünk meg.
Mars: a tetterő, az agresszivitás és a háború bolygója világospiros.
Merkúr: az ész és kommunikáció bolygója általában világoskéknek vagy sárgának ábrázolják, mely az intellektus színe.
Vénusz: a szerelem, a szépség és a művészetek bolygója zöld, mely a növekedés, a termékenység és a kiegyensúlyozottság színe.
Jupiter: a gyarapodás és a jó szerencse bolygója bíborszínű.
Plútó: ez a bolygó irányít minden olyan dolgot, amiről nem akarunk tudni – elfojtott érzelmeinket, sötét titkainkat, kényszereinket… természetesen fekete színű.
Uránusz: az új ötleteket irányítja, amelyek megkérdőjelezik a korábbi állapotokat. Színe égszínkék.
Neptunusz: ez a bolygó irányítja a folyékony dolgokat, érzelmeinket és lelki életünket. Színe, mint ahogy azt sejthetjük is: mélykék.
Szaturnusz: a munka, a felelősség és a kötelesség bolygója természetesen barna vagy fekete.

Gyógyítás színekkel

A színspektrum látható színét (vörös, narancs, sárga, zöld, kék, indigó, ibolya) Hét Sugárnak nevezzük. Ez a hét sugár megfeleltethető az emberi testen található hét csakrának, vagyis energiaközpontnak. Spirituális szinten azokat a nagy kozmikus erőket szimbolizálják, amelyek az emberi fejlődésnek különböző stádiumait képviselik. A lenti listában a színek pozitív és negatív tulajdonságait olvashatja.

Vörös: erő és brutalitás
Narancs: elfogadás és közöny
Sárga: intellektus és hidegség
Zöld: empátia és önimádat
Kék: igazságosság és intolerancia
Indigó: önfeláldozás és önámítás
Ibolya: titokzatosság és önteltség

A sugarak fizikai és pszichológiai tulajdonságokkal rendelkeznek. A spektrum vörös vagy meleg végén helyet foglaló színek inkább fizikaiak, és azt tükrözik, hogyan fejezzük ki magunkat a külvilág felé. A kék vagy hűvös vég színei inkább pszichológiaiak, és belső énünket tükrözik.

Meleg sugarak
A vörös sugár a bázis csakrával van összeköttetésben, mely a gerinc tövében helyezkedik el, és testi vitalitásunkra hat ösztönzőleg. Különösen fontos szerepet játszik a test fajfenntartó funkcióiban. Ez a szín összefügg még az erővel, az akarattal és a bátorsággal is.
A narancssárga sugár a test emésztő és lebontó folyamatait segíti, és a második vagy szakrális csakrával hozható összefüggésbe. A nagy mértékű narancssárga energiával rendelkező emberek szellemileg és testileg egyaránt egészségesek, mindig pozitívan gondolkodnak, és fizikailag aktív életet élnek.
A sárga intellektus sugara, csakrája az idegrendszer egyik fontos központjában, a hasi idegközpontban foglal helyet. A sárga sugár az intelligencia, a racionalitás és a koncentrálóképesség tulajdonságaival függ össze.
A zöld a spektrum közepén foglal helyet, és a mellkas közepén található a szívcsakra színe. Ez a harmónia, a kiegyensúlyozottság, az együttérzés, a könyörületesség és az odaadás sugara.

Hideg sugarak
A spektrum hideg sugarai – melyek ellensúlyozzák a meleg sugarakat – közül a kék szín az első. A spektrumnak ezen a véga befelé és felfelé visz minket, a fizikai világból a szellem birodalmába kalauzol bennünket. A kék torokcsakrával – a beszéd központjával – áll összefüggésben, és az igazság, az őszinteség és az elmélkedés a jellemző vonásai.
Az indigó színű sugár még magasabbra, a homlokcsakra vagy más néven harmadikszem-csakra területére visz minket. Ez tesz képessé minket arra, hogy lelki értelemben is lássunk, és felismerjük olyan dolgokat, amelyeket nem érzékelhetünk öt érzékszervünk segítségével. E sugár tulajdonságai a látomás, az inspiráció és az emberiség szolgálata.
Az ibolya színű sugár emberei nagy öntudattal rendelkeznek. Ez a fej tetején helyet foglaló koronacsakra sugara, tulajdonságai a szellemiség, a miszticizmus és a magasabb én kifejezésre juttatása.

Ígérjük nagyon sok mindent megtudhat a színek jelentéséről és az emberekre gyakorolt hatásukról. A sorozat következő részében egy igen kedvelt színt, a narancssárgát fogjuk bemutatni.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s